Googles färska infrastrukturtjänst i molnet kan ännu inte mäta sig med Amazons utbud, säger en analytiker.

Gott om beräkningskraft men inte alls samma mängd funktioner som i Amazons fyra år gamla EC2 – så sammanfattar analytikern Chris Gaun på Ideas International läget kring Googles infrastrukturtjänst Compute Engine som lanserades i slutet av juni.

Chris Gaun jämför tjänsterna i ett blogginlägg och konstaterar bland annat att Amazon har elva olika storlekar på sina instanser, medan Google bara erbjuder fyra. Amazon erbjuder dessutom en bredare uppsättning funktioner i molnet så som relationsdatabaser och lastbalansering.

Ingen av molnjättarna har avslöjat exakt vilka komponenter som sitter i servrarna men baserat på publika uttalanden och rapporter tror Chris Gaun att Googles tjänster drivs av Intels Sandy Bridge-processorer och mer specifikt Xeon E5-2670.

- Google verkar köra enbart på de senaste och mest kraftfulla processorerna på marknaden medan Amazon har en bred uppsättning av processorer för sina kunder, säger Chris Gaun.

Skillnader i prissättning gör även att tjänsterna tilltalar olika målgrupper. Amazon erbjuder rabatterade avtal för mer långsiktiga behov, exempelvis för databaser och webbplatser, medan Google inledningsvis verkar fokusera på projekt med behov av datorkraft under kortare perioder.