KDE är tillsammans med Gnome och Unity en av de mest populära öppna fönstermiljöerna. Nu har projektet släppt KDE 4.9 som får se en rad förbättringar.

Filhanteraren Dolphin har fått stöd för versionshantering. En insticksmodul gör det möjligt att kommunicera med både git, svn och cvs. Du kan alltså både hämta, ladda upp och markera förändringar direkt i filhanteraren.

Trotjänaren Terminalen får se flera förbättringar och integrerar med både webben och skrivbordet. Drar du och släpper en folder på terminalen får du frågan om du vill ändra den aktuella sökvägen. Genom att markera och högerklicka ord eller fraser i terminalen kan du välja att söka på webben efter den aktuella frasen. Google, Wikipedia, Yahoo och Youtube finns bland alternativen.

Sviten för grupprogram, KDE PIM, får en rad buggfixar tillsammans med ett gäng förbättringar. Det har blivit enklare att gå över från Thunderbird och Evolution till Kontact tack vare guider som för över inställningar, filter, kalender och adressbok.

Kontact kan också integreras med Google vilket innebär att du får tillgång till din Google-kalender och Google-adressbok.

KDE 4.9 kan installeras separat i de flesta Linuxdistributioner men kommer skeppas som standard i Kubuntu 12.10 och Fedora 18.

Mer information hittar du hos KDE.