Mobiler som läser och skriver data i 140 respektive 50 megabyte blir snart verklighet tack vare nya minneskretsar från Samsung.

Ssd-lagring har satt ordentlig fart på läs- och skrivhastigheterna i våra datorer, men när det gäller nand-minneskretsar för mobiler och surfplattor har det gått långsammare – delvis på grund av begränsningar i storlek och effektförbrukning.

Samsung eMMC Pro Class 1500 är en ny generation minneskretsar som ska göra filöverföringarna betydligt snabbare, både när det gäller stora och små filer.

Kretsarna lovar en sekventiell läshastighet på 140 megabyte per sekund och skrivhastighet på upp till 50 megabyte per sekund, vilket kan jämföras med omkring 25 respektive 7 megabyte i dagens bättre mobiler. Slumpässig läs- och skrivprestanda ska dessutom vara fyra gånger snabbare än dagens eMMC-kretsar.

Minneskretsarna tillverkas i 20 nanometersteknik och har en lagringskapacitet på 16, 32 och 64 gigabyte. När de nya kretsarna dyker upp i färska mobiler och surfplattor återstår att se, men det bör inte vara särskilt långt bort i framtiden.