En del servrar kommer att få en varm och skön åktur med lastbil till Facebooks datacenter i Luleå.

Som bekant är Facebook i full färd med att bygga ett gigantiskt datacenter utanför Luleå. Tanken är att det kalla klimatet ska fungera som ett naturligt och högeffektivt kylsystem för de tusentals servrar som kommer att packas innanför väggarna.

En intressant detalj i sammanhanget är att Facebook planerar att låta en del specialbyggda servrar fraktas till datacentret i klimatkontrollerade lastbilar. Anledningen har med fukt att göra.

- En snabb temperaturväxling kan bilda kondens i elektroniken och det är inte bra, säger Facebooks hårdvaruchef Frank Frankovsky i en intervju med tidningen Data Center Knowledge.

Det är när servrarna flyttas från lastbilarna in till serverhallarna som temperaturen riskerar att slå om kraftigt, vilket är just vad man vill undvika genom att hålla lastbilarna varma under hela resan.

Kostnaden för varmhållningen i lastbilarna ska enligt Data Center Knowledge vara en mindre utgift i förhållande till vilka hårdvaruinvesteringar som Facebook gjort i anläggningen i övrigt.

Hur lång åktur det blir för servrarna är oklart då det inte framgår var servrarna ska monteras.