1,4 miljoner filer hos Internet Archive erbjuds nu via bittorrent. Foto: Flickr / Martin Kalfatovic

Nu under sommaren har den icke-vinstdrivna organisationen Internet Archive i Kalifornien börjat erbjuda sin lagrade kulturskatt till användarna via fildelningsprotokollet bittorrent.

Under en längre tid har Internet Archive byggt upp ett digitalt bibliotek av information fritt tillgängligt för intresserade. Målet har kort och gott varit att lagra information för framtiden och en betydande del av innehållet är böcker, men också musik och film.

Filerna i arkivet laddas hem snabbast via bittorrent, som både hämtar informationen från arkivets två datacenter samt från de användare som också delar ut filerna. Särskilt användare utanför Nordamerika väntas kunna vinna på att använda torrent-alternativet.

I dagsläget finns drygt 1,4 miljoner filer i arkivet med en sammanlagd storlek på cirka en petabyte, men allt mer väntas göras tillgängligt allt eftersom.

Den nyfikne kan även se lite statistik över de mest nedladdade filerna, där vi bland annat hittar kultfilmerna Plan 9 from Outer Space och Night of the Living Dead.

Internet Archive är kanske annars mest kända för en av sina andra tjänster, nämligen webbarkivet Wayback Machine som erbjuder möjligeten att besöka webbplatser och se hur de såg ut förr i tiden.