Kaspersky Lab upptäckte nyligen den komplexa trojanen Gauss som används bland annat för att stjäla lösenord, bankuppgifter och systemkonfigurationer hos infekterade maskiner. Sedan slutet av maj 2012 har fler än 2500 infektioner upptäckts av Kaspersky Labs molnbaserade säkerhetssystem, en majoritet av fallen i Mellanöstern.

Kaspersky Lab har publicerat forskningsresultat som analyserar Gauss huvudsakliga funktioner och kännetecken. Ändå kvarstår ett flertal frågetecken, bland annat kring den krypterade skadeverkande programkod som Gauss bär på. Denna ”payload” är stor nog för att rymma kod som kan användas för cyberspionage, liknande koden hos Stuxnet som kan angripa Scada-system.

Nu ber Kaspersky Lab om hjälp från personer med intresse av kryptografi, matematik eller omvänd ingenjörskonst för att hitta krypteringsnycklar och kartlägga den dolda programkoden. Mer detaljer om Gauss, teknisk beskrivning av problemet samt kontaktuppgifter finns i detta blogginlägg på företagets säkerhetsportal Securelist.com.