Molnaktörerna hoppas att fler företag tar till sig nya molntjänster genom lättillgängliga testversioner.

Vmware och Rackspace har båda presenterat fria eller billiga testversioner av sina molntjänster, vilket följer tätt efter att Red Hat tidigare i veckan meddelade att de tänker släppa en fri testversion av sin kommande kommersiella Openstack-infrastrukturtjänst.

Analytiker poängterar att det här är en tydlig signal om att aktörerna försöker uppmana fler företag att expandera till ett publikt eller privat moln.

Vmwares erbjuder existerande användare att via Vcloud-portalen starta en publik molninstans kallad Vcloud Service Evaluation för att se hur det hela fungerar. Varje maskin kostar cirka 25 öre per gigabyte arbetsminne och tjänsten väntas släppas inom de kommande veckorna.

- Det här är ett grunderbjudande utan några särskilda finesser, men som duger gott för den som vill känna hur Vmwares moln fungerar, säger Gartner-analytikern Lydia Leong till Network World.

När det gäller Rackspace har de släppt en helt Openstack-baserad produkt kallad Alamo, som är en gratis privat molnmjukvara som inkluderar Ubuntu och en Kvm-hypervisor. Mjukvaran kan köras i valfri typ av datacenter.

Enligt Jim Curry på Rackspace är tanken att uppmuntra hybrida molnlösningar som tillåter kunder att ha privata moln som länkas samman med företagets Openstack-baserade publika moln.