Fakta
Namn: Wictor Wilén.
Ålder: 38.
Bor: Järfälla.
Gör: Sharepoint-arkitekt på Connecta.
Andra intressen: Familjen och huset.
Bäst just nu: Nästa version av Sharepoint som är på gång. Sämst just nu: Att inte kunna berätta vad som kommer i nästa version av Sharepoint.
Ser fram emot: En härlig bilsemester i Europa med familjen.

Hur blev du intresserad av datorer och teknik?
– Det startade ganska direkt när de första pc-datorerna kom. Min pappa tog hem en bärbar 8086:a. Kompisar som hade datorer satt mest och spelade medan jag intresserade mig mer för programmering och att hacka spelens kopieringsskydd.

Jag kommer ihåg att jag till och med satt med matteböckerna i skolan och skrev ner programmeringen för hand så att jag kunde sätta igång direkt när pappa kom hem med datorn på helgerna.

På högskolan var jag inte säker på att det var just programmering jag ville hålla på med så jag prövade flera olika spår. Jag läste teknisk fysik och elektroteknik, vilket var en oerhört matematisk utbildning.

Jag gillar teknik generellt, det spelar ingen roll om det har med datorer att göra. Jag gillar att lära mig nya saker och utmana mig själv.

Vad var det som gjorde att verkligen fastnade?

– Det logiska tänket har passat mig väldigt bra. Och att allting förändras hela tiden och inte står stilla. Det är en exponentiell tillväxt i allt från funktionalitet till användningsområden. Jag är inte en person som vill sitta och göra samma saker hela tiden.

Sedan är det förstås en härlig känsla att se något man snickrat på länge användas, eller att ett företag faktiskt har nytta av det. Man skapar något, det är en lite konstnärlig känsla. Teknik och konst är väl lite motsatser ibland, men jag tycker inte att de behöver vara det.

Vad hände när du hade pluggat klart?
– Jag började högskolan 1994 och det var ju precis när internet kom på allvar. Jag kom från en Basic och C++-värld och höll inte på med internet så mycket egentligen, förutom några jobb vid sidan av studierna. Men efter exjobbet fick jag många erbjudanden av internetföretagen i Stockholm. Netsolutions var det som passade mig bäst, även om det inte var de som syntes mest på den tiden. De hade ett affärstänk som jag gillade.

När jag började var jag ungefär den sextionde som anställdes och när jag lämnade var vi 2 300 stycken, efter en sammanslagning med Framfab. Förväntningarna på bolagen var stora, och de växte oerhört snabbt och okontrollerat. Det höll ju inte.

Precis vid boo.com-kraschen startade jag och två andra killar ett eget företag, Ibizkit, där vi byggde en intranätslösning. Tyvärr var det sämsta tänkbara tillfälle, men vi överlevde i sju år. 11 september 2001 dödades vår business helt. På förmiddagen skålade vi i champagne med en ny kund och på eftermiddagen var det helt dött. Vi fick skala ner mycket och börja bygga upp det igen, men till slut sålde vi bolaget till en större aktör.

Gillade du att driva eget?
– Det var väldigt spännande. Att lära sig förstå företagande var väldigt givande. Det har gett mig en stor insikt i hur affärer fungerar, så när jag är ute hos kunder i dag förstår jag hur de tänker. Att ha drivit eget är en av mina bästa upplevelser i branschen, men jag tror inte att jag kommer göra det igen.

Det värsta jag gjorde var givetvis att behöva säga upp folk, men samtidigt hade vi många fina stunder också, till exempel när man precis fått igenom en affär.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning