När Windows 7 lanserades för tre år sedan var i stort hela it-branschen helt lyrisk. "Äntligen, som vi har väntat!" ropades det. När uppföljaren Windows 8 nu lanseras är tonläget ett helt annat. Jublet har i det närmaste ersatts av burop och tre stora frågetecken.

Windows Vista var ett gigantiskt fiasko och precis som glädjeyran var total när Windows XP lanserades efter ME var Windows 7 en frälsare för större delen av it-världen. XP var gammalt och trött. Inte minst var det fortfarande en stor säkerhetsrisk trots idogt lappande och lagande från Microsofts sida. Windows 8 är i den bemärkelsen bara ett nytt skal som i det närmaste bara förvirrar en vanlig pc-användare. Windows 7 är ju bra och funkar, varför byta succé mot förvirring?

Marknaden har på bara tre år förändrats dramatiskt. Windows 7 lanserades i en annan tid där surfplattor och smarta telefoner inte var varje kontorsarbetares primära arbetsverktyg. 2012 är pekskärmen vardagsmat och Apple sätter standarden. Säga vad man vill om Cupertino, men de kan bygga bra pekgränssnitt. De har också haft vett att inse att det inte alls passar på en vanlig pc. Var sak har sin plats. Varför vill jag ha ett gränssnitt anpassat för att peka på i min pc som inte har pekskärm?

Varje gång det lanseras en ny version av Windows får it-avdelningen ett stort projekt i knät. Licenser ska gås igenom, alla applikationer och pc-klienter måste kollas så att de funkar med den nya versionen, utrullning, utbildning och många månaders karens innan användarna börjar känna sig någorlunda hemma i det nya systemet.

Mycket att göra och mycket annat som måste vänta med andra ord, även om en storstädning kan vara bra ibland. Efter tio år av lugn och ro där XP har rullat på har man precis gått igenom allt det här med Windows 7, eller är på gång att göra det. Så släpps ännu ett nytt operativsystem! Windows 8 medför inga större fördelar kring administration och underhåll, så varför göra om samma jobb igen så snart?

Windows 8 lanseras i fel tid och känns för mig lite som en panikåtgärd från Redmond. Man måste helt enkelt ut med något för att hålla Apple och Google stången.

Men jag ska inte totalsåga det än. Jag ska installera det på min jobbdator under kvällen och hårdtesta några månader. Kanske rätas ett och annat frågetecken ut.