Det är MIT:s Technology Review, som rapporterar att USA:s justitiedepartement måste kämpa hårt för att utföra undersökningar av Iphone och Ipads som beslagtagits av misstänkta. Detta på grund av den ökande användningen av kryptering.

- Jag kan säga som så, att om de här enheterna är krypterade, så har du problem, sa Ovie Caroll, chef för justitiedepartementets avdelning för it-brottslighet, under sin keynote på 2012 Digital Forensics Research Conference.

- Om du under en brottsutredning förlorar strömmen på en enhet med en helt krypterad disk, så har du har förlorat alla chanser att kunna återställa dessa data, fortsatte han.

MIT säger att Apples säkerhetsarkitektur gör det enkelt för konsumenter att använda kryptering och svårt för någon annan att stjäla krypterade data. Apple använder AES-256 för att kryptera data, alltså samma algoritm som National Security Agency använder för att kryptera topphemlig data.

Det är också svårt att knäcka pin-koden på IOS-enheter. Utredarna måste försöka med alla möjliga pin-koder genom en brute-force-attack med en speciell mjukvara för att säkerställa att enheten inte raderar sig själv när fel kod matats in för många gånger. En sexsiffrig pin kan ta upp till 22 timmar, säger MIT, en niosiffrig pin skulle ta två och ett halvt år och en 10-siffrig pin kan ta 25 år.

"Det är en säkerhetsnivå som är bra nog för de flesta företagshemligheter - och därmed förmodligen tillräckligt bra för de flesta brottslingar också" skriver MIT i rapporten.

IDG News