En rad interaktiva exempel ska hjälpa nyfikna att lära sig programmering på ett kreativt sätt - dessutom helt gratis.

Khan Academy Computer Science är namnet på en nylanserad plattform som med en tilltalande miljö ska erbjuda en kreativ och interaktiv miljö för alla som vill lära sig programmering.

Tanken är att låta användarna hoppa över de teoretiska grunderna kring hur en dator fungerar och direkt börja experimentera med koden. Bakom satsningen står bland annat John Resig som antagligen främst är känd för javascript-biblioteket Jquery.

Plattformen innehåller allt från informativa videoklipp till interaktiva exempel med justerbara variabler. I praktiken är utvecklingsmiljön en Ace-editor som kan visa resultatet intill i realtid.

Innehållet ska enligt John Resigs blogg uppmuntra till experimenterande och tilltala användare av alla åldrar inklusive barn. Svårighetsgraden på exemplen sträcker sig mellan allt från absolut nybörjarnivå till strax under universitetsnivå.

Användare på sajten kan även spara sina projekt samt kommentera och diskutera andra problem och projekt med övriga användare.

Khan Academy är en amerikansk utbildningssajt som startade 2006 och erbjuder besökarna en uppsättning gratiskurser, vanligtvis på video, inom främst matematik, vetenskap och politik.