Molntjänsterna växer långsammare än väntat bland företagen, hävdar Gartner.

I den årliga rapporten Hyper Cycle utvärderar Gartner hur cirka 1900 tekniker står sig på marknaden. En av dem är molnet, ett rejält hajpat begrepp som Gartner nu tror är på väg att tappa fart.

I rapporten går det att läsa följande:

- Molnet är fortfarande en tydlig och hajpad term men har nu tydligt passerat toppen av den den förväntade kurvan (peak of inflated expectations). Vi ser tecken på utmattning och desillusionering - i praktiken uppenbara och synliga brister, skriver Gartner.

Kontentan är alltså enligt Gartner att molnet och dess tjänster inte utvecklas i samma takt som förväntningarna, främst när det gäller företagsanvändarna.

Det går dock att fråga sig hur höga förväntningarna egentligen varit på molnet. Analysföretaget Ponemon Institute konstaterade nyligen i en omfattande undersökning att företagen faktiskt är allt mer villiga att lagra känslig information i molnet.

Även bland privatanvändarna har molntjänsterna blivit både populära och välanvända.

Gartner har även listat några nya tekniker med en förväntat god framtid i sin Hyper Cycle-lista, så som 3d-skrivare, kiselanodbatterier och crowdsourcing.