Jag tänkte försöka ge mig på att förklara vad det är som är så bra med Windows 8 och varför Microsofts strategi kommer lyckas.

It-branschen förändras just nu kraftigt. Vi går som de flesta inser mot en värld där det mesta är mobilt och touch-baserat. Hur vet vi detta? Jo därför att tablets och mobiltelefoner ökar sin försäljning enormt mycket från år till år samtidigt som pc-försäljningen minskar något. Även Apple får känna på detta då konsumenter i allmänhet inte köper nya datorer vartannat år samtidigt som dom byter ut sina mobiltelefoner och Ipads väldigt ofta.

Nu är det fiffiga att Microsoft har insett detta. Den stationära datorns roll minskar och de batteridrivna enheterna är på väg att ersätta. Microsoft måste gå igenom den här förvandlingen, annars är dom helt irrelevanta om fem år.

Man började utveckla Windows 8 strax innan Windows 7 blev färdigt och då bestämde man sig för flera saker. De skulle göra om Windows rejält. De såg var världen var på väg och bestämde sig för att nästa produkt skulle passa in i denna nya mobila och touch-baserade värld. Det fick inte heller ta längre tid än tre år. Därför släpps nu Windows 8 tre år efter Windows 7, helt enligt planerna vilket är en enorm bedrift.

Löser en mängd problem
Enligt mig har man med Windows 8 löst en mängd gamla problem. Det kanske största problemet har varit applikationerna. Dom har inte varit stabila nog, de har varit för svåra att avinstallera och datortillverkare har soppat ner nya maskiner med applikationer som bara ställer till det för användaren. Det vill man nu lösa med den nya applikationsplattformen WinRT (inte att förväxlas med Windows RT). Här har Microsoft skapat ett ramverk där varje applikation är isolerade från varandra och från operativsystemet. De installeras alla från Windows Store enkelt, är kontrollerade av Microsoft, säkra och enkla att avinstallera. Helt plötsligt är problemet med förinstallerade applikationer från datortillverkare borta eftersom att användaren enkelt kan ta bort dom med två musklick (högerklicka på applikationen, välj avinstallera) utan att de lämnar spår efter sig.

För första gången sedan övergången från DOS till Windows börjar Microsoft om från början. WinRT är ett ramverk som är utvecklat med moderna designprinciper och kommer därför fungera så mycket bättre än desktopmiljön som lider av bakåt-kompatibilitet där till och med en del Windows 3.11-applikationer fortfarande fungerar. Exempelvis släpptes Win32 1993 medan WinRT nu släpps 2012.

De nya Windows RT-enheterna tror jag kommer sudda bort uppfattningen som många har; att Windows är instabilt och att det blir slöare med tiden. För första gången kommer din Windows-enhet bara bli snabbare och bättre efter några års användning, enligt Microsoft. Batteritiden för dessa enheter ser också ut att bli fantastiska, enligt Microsoft upp till 17 dagar anslutna till nätet (connected standby) eller 8-13 timmars uppspelning av HD-film.

Fördelar med ett enhetligt gränssnitt

Det nya gränssnittet som Microsoft infört i snart alla sina produkter gör att dom alla drar åt samma håll. När den 14-åriga tjejen står i telefonbutiken och upptäcker att det finns en telefon som ser likadan ut som hennes dator där hemma gör det att hon överväger den istället för konkurrenternas telefoner. Det nya gränssnittet där allt ser likadant ut på alla Microsofts telefoner, plattor, bärbara, stationära, servrar och spelkonsoler tror jag är något som uppskattas.

Jag tror att vi nu kommer se Microsoft öka takten. Jag tror att Windows 8.5 släpps om 1 år och att en uppgradering kommer kosta lika mycket som en uppgradering till Windows 8, dvs 350kr. Med andra ord en liknande strategi som Apple har med OSX. En helt nödvändig strategi för att undvika problemet att företag inte uppgraderar mer än varannan version.

Med Windows 8 går vi mot samma inlåsta ekosystem som Apple har. Microsoft hoppas förstås tjäna pengar på det och jag förstår att användarna vill ha det så samtidigt som jag tycker att det är tråkigt.