Nu ska det bli enklare att kontrollera om någon redan har sökt patent på en tilltänkt produkt.

Sedan 2006 har Google gjort det möjligt att läsa amerikanska patent på webben och nu går det också att botanisera bland europeiska patent. Med ett nytt verktyg kallat Prior Art Finder ska det nu vara möjligt att avgöra om en ny idé verkligen är så unik som man kanske tror.

Förutom att göra det enklare att se om någon redan sökt patent för en teknik ska verktyget också underlätta jakten på bevis i rättsfall kring just patent.

När du läser ett patent i Googles databas når du verktyget via en blåfärgad knapp uppe till höger med texten Hitta tidigare känd teknik. Dokumentet söks då igenom efter särskilda nyckelord som matchar andra gällande patent vid tidpunkten för patentansökningen.

Källorna som används är Google Patents, Google Scholar, Google Books och webben. Googles utvecklare Jon Orwant betonar dock i ett blogginlägg att verktyget fortfarande är under utveckling.

- Vi kommer att förbättra och utöka Prior Art Finder-verktyget i takt med att vi når bättre förståelse för hur patentansökningar ska analyseras och hur de resultaten sedan ska integreras i sökningarna, skriver Jon Orwant.