SmartScreen
SmartScreen är den funktion som har gjort Internet Explorer till en av de säkraste webbläsare du kan köra. Det har hindrat miljontals IE-användare från att smittas varje dag. Det möjliggörs genom en kombination av applikationers rykte och webbplatsers rykte och genom att söka efter misstänkt skadliga beteenden.

SmartScreen introducerades i IE8 och var signifikant förbättrat i IE9 och IE10. Men det skyddet tillämpades inte på samma sätt över hela användarupplevelsen. Tänk om användaren till exempel körde en icke-IE webbläsare eller laddade ner innehåll utanför webbläsaren? Windows 8-utvecklare oroade sig också för det, så därför utökades SmartScreen till hela operativsystemet. När du kör Windows 8 och Windows Server 2012, får du med andra ord automatiskt SmartScreen-skydd på varje nedladdning i nätverket.

Dynamisk åtkomstkontroll
Enklast förklarat är dynamisk åtkomstkontroll det gamla Windows åtkomstkontroll (fil- och mappbehörigheter) på steroider. I den gamla modellen, så kan du begränsa åtkomsten endast utifrån användare eller grupper. Men med Windows 8 och Windows Server 2012, kan du tillåta eller neka åtkomst baserat på nästan alla definierade krav eller attribut.

Du kan sätta inställningar på nästan all data du lagrar i Active Directory (AD) som tillhör ett viss säkerhetsobjekt (exempelvis en användare eller en grupp), inklusive enhets-id, inloggningsmetod, plats och personlig information. Till exempel kan du tillåta åtkomst till en viss mapp bara för lokala användare med en Windows Surface-enhet. Eller så kan du bara tillåta åtkomst för en Ipad som godkänts av företaget, men inte för användarens personliga, ej godkända Ipad. Jag vet att väldigt många kunder desperat vill ha den senare förmågan utan att behöva köpa programvara från tredje part. Microsoft Windows har alltid haft stabil och tillförlitlig åtkomstkontroll, Dynamisk åtkomstkontroll är nästa steg.

PC Refresh och Reset
Ibland kan det vara så att oavsett hur många säkerhetsfunktioner du har, så kan du inte stoppa slutanvändare från att klicka sig förbi alla varningar och installera skadlig kod. Det kommer att hända. Nu kan du återställa Windows tillbaka till sitt ursprungliga, godkända, rena och säkra tillstånd. Du kan välja mellan att återställa allt till ett oskrivet blad eller spara dina inställningar och data. Du kan göra detta i tidigare versioner, men det tog alltid mycket längre än att bara klicka på en enda knapp och godkänna.

Normalt säljer säkerhetsaspekterna i ett system ingenting. Däremot gör flashiga funktioner och coola gränssnitt det. Många Windows-konkurrenter säljer väldigt mycket trots att de är sent ute med att implementera säkerhetsfunktioner som Microsoft plockat in tidigt, såsom inbyggd funktion för kryptering av disken, ASLR, DEP och mycket mer. Men Windows 8 tar ett stort steg framåt med mängder av säkerhetsfunktioner - direkt i boxen och aktiverat från början.

Trots allt tjafs kring det nya gränssnittet, så tvivlar jag inte på att dessa förbättringar kommer att sälja miljontals exemplar av Windows 8 till säkerhetsmedvetna kunder.

IDG News
Av Roger A. Grimes, InfoWorld
Översättning och bearbetning: Daniel Åhlin