Windows 8 ska nu kunna snurra på utmärkt i VMwares uppdaterade Workstation 9-miljö.

Trots att Windows 8 ännu inte släppts har VMware uppgraderat virtualiseringsmjukvaran Workstation till version 9 som ska vara fullt förberett för Microsofts kommande operativsystem.

Andra funktioner är möjligheten för användarna att nå sina skrivbordsmiljöer på distans via en webbläsare i en smart mobil eller surfplatta. Workstation 9 har dessutom skräddarsytts för att fungera med Intels Ivy bridge-processorer.

Den nya versionen är den första rejäla uppgraderingen sedan september 2011 och stödjer Windows 8 på flera olika sätt. Bland annat fungerar multitouch-gester på skärmen och Workstation Unity kan hantera Windows 8-applikationer. Stöd finns även för usb 3.0. På Linux-sidan blir det den första versionen att köra grafikbiblioteket Open GL 2.1.

Bland de nya administratörsfunktionerna märks möjligheten att sätta regler som förhindrar filkopiering mellan virtuella och fysiska skrivbordsmiljöer.

VMware Workstation 9 kostar cirka 1600 kronor och den som köpt Workstation 8 den senaste månaden får uppgradera gratis.

I samma veva har VMware även uppdaterat Fusion-mjukvaran för Apple-datorer till version 5 – även här med stöd för Windows 8.