Forskare har lyckats bygga in flexibla batterier direkt i en kabel, vilket öppnar möjligheterna för en hel rad olika användningsområden.

Den sydkoreanska batteritillverkaren LG Chem har utvecklat en flexibel batteriteknik som bland annat kan integreras i exempelvis en hörlurssladd eller driva elektronik som vävts in i tyg.

- Flexibla batterier har skapats förut men vanligtvis i form av platta ark som begränsar vad du kan göra med dem, och de brukar heller inte kunna rymma vidare mycket energi, säger Je Young Kim, utvecklingschef på LG Chem.

Företagets nya litiumjonbatterier ska vara baserad på en kraftig spiralfjäderliknande elektroddesign som är flexibel nog att tåla exempelvis knutar på sladden. Ett kabelbatteri på cirka 25 centimeter kan driva en fjärde generationens Ipod shuffle i tio timmar, hävdar LG Chems forskare.

Nu ska forskarlaget testa en rad olika anodmaterial för att nå högre batteriprestanda, liksom att garantera säkerheten om kabeln skulle gå av. Batterierna tros vara redo för massproduktion inom fem års tid.