Följ pengarna och spåret leder till Cupertino. Ända sedan Macintosh lanserades har företaget haft filosofin om en inhägnad trädgård, ”walled garden”. Användarna får vandra runt hur mycket de vill, i denna för vissa visserligen vackra och omsorgsfullt beskurna trädgård, men inte gå ett steg utanför murarna.

Jobs och Gates hade fundamentalt olika åsikter i den här frågan och länge såg det ut som att Gates vann en tveklös seger. Men saker och ting har ändrats den senaste tiden, Apples kassakista har fått fler än en bolagsstyrelses lystna blickar.

Både Microsoft och Google går samma väg som Apple med mer eller mindre påtvingade konton kopplade till operativsystemen, egna butiker med programvaror, e-post, molnbaserad lagring och andra molntjänster tätt integrerade och slutligen även egen hårdvara.

Microsoft har tagit steget fullt ut
i och med Windows 8 och precis som i Apples fall finns det givetvis också fördelar för användarna. Synkronisering mellan dator, surfplatta och telefon blir enkel, säkerheten höjs eftersom användare i större utsträckning skaffar sina förhandsgranskade program via de inbyggda butikerna och livet blir måhända generellt lite enklare när allt är på samma plats.

För dig som användare betyder det dessvärre att det blir mycket svårt att byta leverantör när du väl valt en. Det har du som använder Apples prylar säkert redan märkt. Det handlar inte bara om de tusentals kronor som många spenderar i App store och som man ogärna vill slänga i sjön om man byter till exempelvis en Android-pryl. Taktiken Google har valt är att låta användare lagra enorma datamängder på sina servrar. Även om det är praktiskt möjligt är det bökigt och flytta 20 gigabyte mail. Då är det inte pengar utan arbetsinsats och tid som är valutan.

Framtiden ser ut att handla om tre stora bubblor: Apple, Microsoft och Google, där var och en av dem lever i sitt eget tätt sammankopplade ekosystem.

Murarna är höga i framtidens digitala trädgårdar. För oss användares skull får vi hoppas att det kommer in nya vässade konkurrenter med släggorna i högsta hugg.