Om blott två månader lanseras Windows 8 men Microsoft har trots det ännu inte avslöjat några priser för de olika versionerna. Analytiker menar att Microsoft vill avvakta Apples nästa drag och även vänta och se hur marknaderna för persondatorer och surfplattor utvecklar sig.

– Anledningen till att de har avvaktat med prissättningen är att det finns en osäkerhet kring pc-marknaden och konkurrensen från Apple. Microsoft måste prissätta Windows på ett smart sätt mot Apples OS X som gör att OEM-tillverkare kan konkurrera bättre mot Ipad, säger Patrick Moorhead, analytiker på Moor Insights & Strategy.

Det enda som Microsoft har avslöjat när det gäller priser är att en uppgradering från Windows XP, Vista eller 7 till Windows 8 kommer att kosta 39,99 dollar, det vill säga motsvarande 265 kronor.

”De flesta leverantörerna följer ett motto som säger att man inte tar något beslut förrän det verkligen är nödvändigt. Saker och ting kan förändras i den sista minuten. I och med att Microsoft måste ta hänsyn till både pc-marknaden och marknaden för surfplattor står de inför en stor utmaning när det gäller prissättningen. Historiskt sett har operativsystemen för surfplattor nämligen inte kostat något”, skriver analytikern Al Hilwa på IDC i ett mejl till amerikanska Computerworld.

Windows Vista och Windows 7 prissattes flera veckor innan rtm-versionen var klar och fyra månader eller mer innan lanseringen.

IDG News