Det var i fredags som det ringde på Thorirs hemtelefon. Personen bakom det dolda numret uppgav att han ringde från "Microsoft support service" och att Thorirs pc hade blivit infekterad av skadlig kod.

- Jag förstod att detta handlade om någon typ av bedrägeri av flera anledningar. För det första så vet jag att Microsoft inte skulle använda sig av denna metod och för det andra så har min Windows-pc hemma inte varit igång på flera veckor, berättar Thorir Eggertsson för TechWorld.

Han tänkte direkt att det skulle vara lite kul att spela in samtalet.
- Problemet var att jag inte kunde hitta min Iphone för att spela in så jag fick hitta på lite olika anledningar varför webbläsaren var så pass långsam.

- Nu i efterhand är jag mest besviken på att jag inte gav dem tillgång till min testmaskin som lever i ett isolerat nät och inte innehåller någon information, det hade ju varit roligt att köra monitorering (process explorer) och ta reda på vad det var som de ville göra…men ibland är man lite för långsam, säger Thorir.

Så här lät det som Thorir Eggertsson spelade in:

Så vad tycker du att man ska göra ifall man blir uppringd?

- Tyvärr så kommer det alltid att finnas en del personer som inte förstår vad som pågår och gör som dessa personer vill, därför finns denna typ av kriminalitet. Mitt förslag är att man hanterar detta på samma sätt som man skulle göra om någon ringde på dörren och informerade att säkerhetslarmet inte fungerade och de skulle ta en titt på detta, man släpper inte in dessa personer innan man verifierat med leverantören att detta är betrodda personer, säger Thorir Eggertsson.

Denna typ av samtal har blivit allt vanligare i Sverige och polisen varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser för dem som blir lurade.

http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/jan-mars/Varning-for-falska-supportsamtal/