Ljuset från surfplattan kan göra det svårare att somna.

Vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York har forskare konstaterat att två timmars exponering av ljus från en bildskärm är tillräckligt för att minska mängden melatonin i kroppen med 22 procent.

- Genom att stimulera människans biologiska dygnsrytm till den här nivån kan sömnen påverkas för de som använder dessa enheter innan läggdags, konstaterar professor Mariana Figueiro som lett forskningen.

Forskarna lät 13 personer använda surfplattor för att läsa, spela spel och se film och konstaterar att avståndet till skärmen i kombination med exponeringstid påverkar melatoninnivåerna negativt.

En timmes exponering anses relativt ofarligt, medan två timmar ger betydligt större effekt.

Då rubbad dygnsrytm kan leda till allvarliga hälsoproblem rekommenderar forskarna att de som använder surfplattor och datorer innan läggdags bör sänka ljussstyrkan så mycket det går för att minska riskerna.

Exakt hur långt innan sovtillfället du bör stänga av skärmen framgår dock inte i rapporten som publicerats i tidskriften Applied Ergonomics.


Forskarna utrustade testgruppen med bland annat ljusmätare och olikfärgade glasögon för att se hur melatoninnivåerna påverkades. Bild: RPI