Det startade med Raspberry Pi, en dator med allting på ett enda kretskort, vars produktion har finansierats av en ideell stiftelse som vill verka för att öka skolungdomars intresse för programmering och utveckling. Priset till slutkund startar strax över 250 kronor.
Efter det följde fler varianter, vissa med färdiga chassin inte större än ett vanligt usb-minne. Många har pratat om surfplattor och Ultrabook-datorer som framtiden även för företagens användare, små och smidiga som klarar av allt grundläggande arbete. Men vore det inte ännu enklare att bara ta med sig en liten sticka mellan hemmet och jobbet som går att koppla till det mesta?
– Jag tror först och främst att den typen av datorer blir en nisch-produkt för diverse utvecklingsmiljöer, säger Anders Elbak, chefanalytiker på IDC Nordic.
Kan bli relevanta
Men han tillägger ändå att situationen kan komma att förändras i framtiden.
– Jag tror inte att it-avdelningar initialt kommer att visa något större intresse, men om stora leverantörer börjar tillverka produkter som baseras på den här typen av mini-pc:s så kan de bli relevanta.
En intressant aspekt är att mini-datorerna givetvis inte kan levereras med Windows installerat. Därför har det rönt stort intresse hos de olika Linux-distributörerna och såväl Ubuntu, Fedora, Arch Linux och Android går att köra på de olika minstingarna. Linux har haft svårt att etablera sig som ett vettigt alternativ på skrivbordet, men med den extremt låga inköpskostnaden för datorerna kan en helt ny möjlighet öppnas på marknaden.
Utmärkt för utvecklare
Men den mest självklara möjligheten för Raspberry Pi och de andra minstingarna är som billig utvecklingsplattform för företag. Intresset för Arm-plattformen har vuxit stort de senaste åren och smartphones och plattor baserade på arkitekturen fortsätter att dominera marknaden. Företag satsar därför alltmer på att utveckla produkter baserade på Arm. Microsoft har också siktat in sig på plattformen med den kommande lanseringen av Windows RT senare under 2012.
För att utveckla en Arm-baserad produkt behöver du först och främst ett utvecklingskort, och de är inte gratis. Till exempel går Qualcomm Dragonboard eller Samsung Origenes loss på några tusenlappar styck. Och för att undvika flaskhalsar behövs oftast minst en per utvecklare.
Dator för 300 kronor
För företag med flera olika team av utvecklare kan kostnaden snabbt springa iväg. Då till exempel Raspberry Pi inte kostar mer än strax över 300 kronor per dator, men ändå ger utvecklare tillgång till en processor med kraftfull videoavkodning och 3d- rendering, dsi-kontakter (display serial interconnect) samt anslutningar för usb, hdmi och analogt ljud, kan kostnaderna sänkas markant.
Raspberry Pi är baserad på en Broadcom system-on-chip-processor och är inte större än ett kreditkort, men har ändå omkring fyra gånger bättre prestanda för multimedia-avkodning Apples Iphone 4.