Intel har under det senaste året testat hur bra deras serverkomponenter fungerar i oljebad.

Att hålla datorkomponenter svala genom att låta dem arbeta nedsänkta i ickeledande mineralolja är inget nytt och på senare år har företag som Green Revolution Cooling dessutom börjat marknadsföra tekniken för servrar.

Processorjätten Intel har också visat intresse för lösningen, vilket gjort att de under det senaste året testat att kyla en uppsättning servrar med hjälp av ett Carnotjet-system från just Green Revolution Cooling.

I utvärderingen konstaterar Intels kylningsexpert Mike Patterson att systemet inte verkar påverka komponenterna negativt på något sätt och skulle kunna bli normen för alla som vill nå maximerad datorprestanda eller öka kapaciteten i sitt datacenter.

Många serverrack med traditionella luftkylningssystem brukar enligt Intel arbeta med ett pue-värde (power usage effectiveness) på cirka 1,6, medan Intels oljebadande servrarna arbetat med ett pue-värde på hela 1,02- 1,03. Det ska dock nämnas att det också går att nå liknade siffror med modernare luftkylningssystem som använder utomhusluft.

Intel tror att kostnadsbesparingen kan locka allt fler företag att hoppa på tåget, särskilt när det gäller högpresterande system som kräver kraftig kylning.

- Det större hindret kan bli teknikerna som arbetar i själva datacentret som inte betalar elräkningen, säger Mike Patterson till nyhetssajten Gigaom och syftar på den något mer kladdiga hanteringen som lösningen innebär.