Forskare har lyckats väva samman grafen (grått) och bornitrid (lila) i atomtunna lager för att kunna bilda komplexa kretsar. Bild: Yan Liang/Cornell University

Vid Cornell University i USA har ett forskarlag utvecklat en ny metod för att skapa atomtunna kretsar. Lösningen består av det ledande materialet grafen som även kan dopas för att ändra de elektroniska egenskaperna, samt det isolerande materialet bornitrid.

Forskarna har med en teknik kallad patterned regrowth skapat en atomtunn film genom att först lägga ut grafen på en kopparfolie och därefter avlägsna valda delar som därefter fyllts igen med bornitrid.

- I slutändan bildar lösningen en väldigt fin duk som du enkelt kan dra av, förklarar professor Jiwoong Park som lett arbetet.

Tekniken som presenterats i tidskriften Nature sägs öppna vägen för kretsar med en eller ett par atomers tjocklek, som dessutom kan vara transparenta.

Nu ska forskarna avgöra vilket material som är bäst lämpat som halvledarlager, vilket är den sista pusselbiten för att göra filmen till en faktisk elektronisk produkt.