Övervakningsverktygen som används i dag är väldigt mogna. De kommer ofta från samma leverantörer som för tio år sedan, har fortfarande svåröverskådlig prissättning, men har utökats med nya moduler och bättre användargränssnitt genom åren. Det finns också en del uppstickare som hade helt andra angreppspunkter och mål när de spikade arkitekturen till sina mjukvaror. Vi har vänt och vridit på några ur båda kategorierna.Du kan skapa rapporter som körs periodiskt och ger överblick på ett visst område.

Microsoft System Center 2012 – för den renlärige


Förut fanns en separat produkt som kallades för Operations Manager, men i den nya versionen av System Center som lanserades i våras är alla delprodukter sammanslagna till ett enda licenspaket.

För dig som administrerar en renodlad Windowsmiljö är det här ett naturligt produktval, men här finns även stöd för att övervaka de vanligaste Linux- och Unix-varianterna, samt VMware och Citrix. Verktyget kan testa databastransaktioner och tcp-förfrågningar, men fokus är traditionell serverövervakning – hårdvara och processer.

System Center är gjort för att kunna skala ut till riktigt stora nätverk med många övervakningsservrar och flera tiotal administratörer som arbetar samtidigt.

Cirkapris: 9 200 kr per övervakad server, och från 840 kr per övervakad pc-klient. Kontakt: tinytw.se/msc2012HP NMC kan övervaka tjänsters svarstider och tillgänglighet.

HP Network Management Center – nät-giganten


Fram till för fem år sedan hette den här produkten HP Openview, och frågan är om inte det gamla namnet fortfarande är mer känt. Det är en hel produktsvit, utvecklad i Java, som kan hjälpa till med övervakning och rapportering.

Delkomponenten Network Node Manager har de traditionella funktionerna för serverövervakning. Andra produkter hjälper till med trendanalys, identifiering av trafikmönster och automatisering av felavhjälpning.

Network Management Center är ett stort och omfattande system med mängder av funktioner för den som har tid och pengar till konfigurationen, och den gör troligen bra ifrån sig i varje upptänkligt nätverk.

Cirkapris: 79 500 kr ger licens för 50 övervakade noder. Kontakt: tinytw.se/hpnmc