Med hjälp av 12 gratislektioner från University of Cambridge kan du nu bygga ett helt eget operativsystem till din Raspberry Pi.

Raspberry Pi är en plattform som verkligen väckt experimentlustan till liv hos många utvecklare. Nu har brittiska University of Cambridge lagt upp en nätutbildning fritt tillgänglig för alla som vill lära sig hur man utvecklar ett helt eget operativsystem.

Kursen Baking Pi – Operating Systems Development består av 12 lektioner som introducerar deltagarna i grunderna till assemblerprogrammering och hur du tar fram ett operativsystem. Här finns även instruktioner för hur du bygger en egen usb hid-drivrutin.

Upphovsmannen Alex Chadwick ska ha tagit fram utbildningen som ett sommarprojekt vid universitetet och i beskrivningstexten betonas att det antagligen hjälper med förkunskaper inom programmering. Du behöver dock inte kunna assembler sedan tidigare.

Momenten i kursen är relativt specifika men det finns gott om utrymme för att experimentera själv. Eftersom utbildningen kombinerar teori med praktik behöver du förstås även ha tillgång till en Raspberry Pi för att kunna testa mjukvaran i praktiken.