Intel har uppdaterat sina parallella utvecklingspaket för flerkärniga applikationer samt stöd för den senaste hårdvaran.

I dag är flerkärniga processorer vardagsmat i både stationära och mobila system, så färska verktyg som hjälper mjukvaran att verkligen krama det yttersta ur hårdvaran behövs alltid.

Intel har uppdaterat sina två programpaket Parallel Studio XE och Cluster Studio XE till version 2013 som lovar sätta fart på både kompilerings- och biblioteksprestanda i Windows- och Linuxmiljö.

Bland nyheterna finns utökat stöd för Intels senaste processorer så som företagets nya Xeon Phi-hjälpprocessorer.

Ett nytt verktyg ska göra det enklare att utvärdera om parallella trådar kan göra en applikation mer effektiv och en ny prestandaguide i fem steg ska dessutom hjälpa utvecklaren att optimera sin C++ kod. Intel Inspector XE lovar göra det enklare att hitta och åtgärda fel i applikationer baserade på C, C++, C#, Fortran och MPI.

Verktygen är främst avsedda för C, C++ och Fortran men applikationer som innehåller javakod kan också förbättra dessa delar. Parallel Studio XE 2013 är tillgänglig i dag medan Cluster Studio XE 2013 släpps först i november.