Så här såg astronauternas improviserade reparationsutrustning ut. Bild: Nasa TV

Även om situationen kanske inte var fullt lika dramatisk som under den olycksdrabbade Apollo 13-färden 1970 har astronauterna på den internationella rymdstationen ISS fått lita på sin uppfinningsrikedom för att lösa ett akut problem.

Förra veckan skulle en av rymdstationens fyra MBSU-kraftmoduler bytas ut, men det misslyckades och hindrade därmed två av rymdstationens åtta stora solpaneler att förse anläggningen med ström. Modulen hade fastnat och kunde inte skruvas loss på grund av en ansamling metallflisor runt en av skruvarna.

Situationen förvärades dessutom av att stationen under lördagen tappade ytterligare en solpanel på grund av en förmodad korstlutning någonstans i stationens elsystem. Det fick astronauterna att verkligen snåla på elförbrukningen för första gången på flera år.

I tisdags löstes slutligen situationen med hjälp av en tandborste, som ingick i de verktyg som astronauterna improviserat ihop för att rengöra skruven.

Under en sex timmar lång rymdpromenad kunde astronauterna Sunita Williams och Akihiko Hoshide rensa bort metallflisorna - dels med en tub komprimerat kväve och slutligen med den smått modifierade tandborsten.

Lite fler detaljer kring rymdpromenaderna kan läsas här.