Energisnåla servrar som drivs av 64-bitars Armv8-processorer håller snart på att bli verklighet.

Applied Micro Circuits är partnertillverkaren som licensierat den 64-bitars ARMv8-arkitektur som ska resultera i billig 64-bitars serverhårdvara.

I takt med att allt fler företag försöker hitta energieffektiva sätt att bearbeta stora volymer av webbtransaktioner har intresset för Arm-baserade servrar ökat.

HP och Dell är några av servertillverkarna som redan experimenterar med Arm-baserade servrar men fortfarande sägs tekniken halta på grund av mjukvaruproblem och det faktum att 64-bitarsadressering saknas.

Enligt Ian Ferguson, server- och ekosystemchef på Arm kommer de 64-bitars Arm-baserade X-Gene-serverkretsar som Applied Micro Circuits nu tar fram att erbjuda både högre klockfrekvenser och fler kärnor än dagens 32-bitarskretsar från exempelvis Calxeda och Marvell.

Prototypservrar med Applied Micro Circuits X-Gene-kretsar bör kunna finnas tillgängliga innan årsskiftet men någon skarp lansering av serverhårdvara dröjer lite längre än så.

- Jag förväntar mig att se kretsarna i plattformar som skeppas under 2014, säger Ian Ferguson.

Samtidigt laddar processorjätten Intel upp med sin strömsnåla 64-bitars Atom-processor Centerton som väntas får en del tid i rampljuset under den pågående IDF-mässan i San Fransisco. Centerton-baserade servrar väntas dyka upp innan slutet av året.