Med helium i disken blir den snålare, svalare och rymmer mer information, hävdar Hitachi.

I sex år har Hitachi, som nuförtiden ägs av Western Digital, arbetat på att kapsla in helium i hårddiskar. Anledningen är att helium har en sjundedel så hög densitet som luft, vilket flera stora fördelar när det kommer till snabbt snurrande metallplattor. Nu säger sig Hitachi vara klara med utvecklingsarbetet.

Med helium i hårddisken kan helt enkelt hårddiskmotorn snurra plattorna med mindre motstånd än i luft, något som enligt Hitachi kan minska effektförbrukningen med 23 procent.

Helium sägs också minska belastningen mellan plattorna och läsarmarna, något som gör att Hitachi lyckats packa in två ytterligare plattor ovanpå de fem som vanligtvis ryms i en 3,5-tumsenhet. Dessutom ska helium även kunna hålla enheten svalare än med luft, vilket eliminerar behovet av de lufthål som finns i dagens hårddiskar.

- Fördelarna med heliumfyllda hårddiskar har varit kända länge. Det stora genombrottet är produkten och utvecklingsdesignen som förseglar helium i enheten på ett kostnadseffektivt sätt i volymproduktion, säger Hitachis teknikchef Steve Campbell.

Hitachis heliumfyllda hårddiskar väntas kunna börja massproduceras under 2013 med siktet inställt på den lagringstörstande datacentermarknaden.