Active Directory är kanske inte den bästa katalogtjänsten som finns, men den är utbredd och många företag har valt att standardisera på tekniken.

Novell har tidigare levererat ett kompatibilitetslager för Active Directory på sin egna proprietära katalogtjänst Edirectory men nu finns där snart ett färdigt öppet alternativ.

Samba4 som påbörjades för drygt sex år sedan har släppt första släppkandidaten av vad som är en fullständigt öppen implementation av Active Directory.

Samba4 gör det möjligt att sätta upp en domänkontrollant helt baserad på öppen mjukvara och den är 100 procent kompatibel med Active Directory. Ett talande bevis på kompatibiliteten är att det är möjligt att installera MS Exchange Server 2010 och integrera med Samba4.

Windowsmaskiner som ansluter till domänen tror att de pratar med en Active Directory och existerande verktyg för domänadministration fungerar också precis som vanligt.

Samba har ökat takten avsevärt det här året och släppt betor med cirka två veckors mellanrum. Nu väntar en period med släppkandidater innan den skarpa versionen av Samba4 släpps.

Bästa sättet att testköra Samba4 är i betan av kommande Ubuntu 12.10 där mjukvaran fungerar direkt efter du installerat paketet.

Mer information om Samba4 hittar du på projektets hemsida.