Java, en fantastisk tillgång för att skapa användbara applikationer eller en resursslösare som gör mer skada än nytta? Inte minst under de senaste veckorna har den frågan aktualiserats.
I slutet av augusti rapporterades det om två nolldagarssårbarheter (CVE-2012-4681) med massor av bevis på att de utnyttjas av kriminella. Det gjorde att många började fundera över om det är värt risken att fortsätta använda Java.
Oracle skickade ut en extra uppdatering som satte stopp för sårbarheterna, men enligt det polska säkerhetsföretaget Security Explorations hade Oracle fått information om bristerna flera månader tidigare utan att agera. Något som är lite absurt är att Security Explorations senare hittade en sårbarhet i själva uppdateringen.
Frågan är om konsumenter och företag ska fortsätta använda Java? I båda fallen är svaret ja, men bara om det verkligen är nödvändigt.
Myt nummer 1: Java kan vara bra att ha utifall att
Många företag behöver Java. Däremot är det att rekommendera att it-administratörerna sätter stopp för Java på klienterna såvida det inte verkligen behövs, och i så fall riktar man in sig på en specifik version som är säker. De flesta privatanvändarna behöver inte Java men många har det ändå installerat på sina datorer, något som de i regel inte vet om själva. Många datorer som säljs i butikerna inkluderar Java.
Java är fortfarande nödvändigt för ett antal spel, och även Google använder det frekvent i Android. I övrigt sjunker populariteten.
Det är viktigt att komma ihåg att Java installeras i själva operativsystemet men att det däremot kan stängas av eller aktiveras i respektive webbläsare. Genom att gå in på den här sidan kan du testa om Java är aktiverat och vilken version du använder.
Myt nummer 2: Javascript är samma sak som Java
Fel. Förutom att båda använder ordet java finns det inga likheter. Javascript utvecklades 1995 av Brendan Eich under den period då han arbetade för Netscape. Det togs fram för att göra webbläsare och webbsajter mer interaktiva. Brendan Eich blev senare CTO på Mozilla.
Microsofts skapade för övrigt en egen icke standardiserad variant i form av JScript, något som ogillades av många eftersom man ansåg att företaget snyltade på en bra öppen källkod-idé.