Secureanywhere är en produkt som är helt utvecklad för att användas som molntjänst. Tanken är att en molntjänst ska sköta tunga säkerhetsjobb som traditionella virusskyddsprogram kör lokalt och på det sättet undvika sega skanningar.

Utöver det här utlovas att systemet ska vara bättre på att upptäcka malware än alla andra system. Huruvida det påståendet verkligen stämmer eller ej har vi inte undersökt i det här testet. Vi kan dock konstatera att Webroot, med sin produkt Secure­anywhere lägger ribban högt.Gränssnittet är väldigt lättanvänt. En bra funktion är att man kan skapa en utkastversion av sin policy innan man sparar. Det gör att man enkelt kan förhandsgranska sina inställningar innan man tillämpar dem.

Smärtfritt som utlovat
Installationen går lika smärtfritt och snabbt som utlovas av leverantören. Det tar endast några få sekunder från det att vi fyllt i registreringsnyckeln tills programmet är installerat.

Till skillnad från andra större program lämnar Secureanywhere endast en ensam körbar fil och databasfiler bakom sig, utöver en dll-fil och drivrutinsfil i Windows-systemmapp. Inte heller registret blir nedklottrat av antivirus-agent-programmet. Detta är en klar fördel då man slipper bry sig om att programmet sprider ut sig på disken och gör det omöjligt att avinstallera.

Eftersom virusdefinitioner lagras i molnet behöver inga virusdefinitioner laddas ned lokalt till klientdatorn. Vi märkte dock att någon typ av databasfiler lagras lokalt på hårddisken.En varningsruta dyker upp om man försöker administrera programmet lokalt. Tanken är att alla inställningar ska göras från Webroots webbserver i molnet.

Skickar iväg för analys
Agentprogrammet skickar information om misstänkt beteende till Web-roots servrar för analys. Secureanywhere kan samexistera med tidigare installerade virusskydd om man, av någon anledning, skulle få för sig att ha flera sådana på samma dator.

Den första skanningen som sägs ta längst tid är över efter endast 39 sekunder på vår nyinstallerade Windows 7-burk. Just att datorn är nyinstallerad kan möjligen göra att skanningstiden kortas ned något.

Efter att ett nytt program installerats tar det dock fortfarande under en minut. Ytterligare en skanning tog endast 22 sekunder. Hur kan det ta så kort tid att skanna igenom dryga sextontusen filer?

När vi övervakar processen under en virusskanning visar det sig att endast niotusen filer öppnas under skanningen. Det här har att göra med att Secureanywhere ständigt övervakar systemet och endast skannar de filer som förändrats.

Det går dock att tvinga en skanning av hela disken, men när vi väljer att göra så märker vi ingen tidsskillnad jämfört med motsvarande skanning i konkurrerande produkter.Enligt virusskanningen undersöks fler filer än vad som faktiskt öppnas. Det är möjligt genom att Secureanywhere håller reda på vilka filer som ändrats sedan den senaste skanningen. En skanning tar därmed ofta under en minut.Secureanywheres virusskanning utlovas inte sega ned datorn, men löftet håller inte hela vägen – cpu-användning ökar till mellan 80 och 100 procent.Administrationsgränssnittet används från valfri webbläsare. Grupper av anslutna datorer kan hanteras centralt och grupperas efter tycke och smak.
"En produkt som är varken bättre eller sämre än ett genomsnittligt virusskydd, men som passar bra för administratörer som vill komma igång"

200 kr per klient
Prismässigt ligger Secureanywhere i något lägre nivå än liknande lösningar, det kostar cirka 200 svenska kronor per klientdator och år. Produkten är mer avskalad och erbjuder inte lika många konfigurationsparametrar som produkter från de mer etablerade virusskyddsleverantörerna.

Administrationsgränssnittet hanteras via webbläsare och erbjuder inställningar på en relativt grov nivå. Vissa andra system medger att högst detaljerade inställningar ändras, men känslan vi får är att Secureanywhere inte erbjuder inställningsmöjligheter på samma tekniska nivå. Till exempel kan brandväggen i princip endast aktiveras eller deaktiveras. Gränssnittet är dock riktigt intuitivt uppbyggt och lätt att lära sig.

TechWorlds slutsats
Att man från Webroots sida satsat på att agenten ska ge ett så litet avtryck på klientdatorn som möjligt är intressant.

Att leverantören trycker på att skyddet sköter en stor del av hanteringen i molnet tror vi dock till största delen är en marknadsföringsslogan – flertalet andra leverantörer erbjuder liknande lösningar.

Secureanywhere är en produkt som är varken bättre eller sämre än ett genomsnittligt virusskydd, men som passar bra för administratörer som vill komma igång snabbt.

Fakta

Produkt: Webroot Secureanywhere Endpoint Protection 8.0.1.184
Produkttyp: Virusskyddssystem
Kontakt: www.webroot.com
Cirkapris: 200 kronor per användare och år
Operativsystem: Windows XP eller senare
Systemkrav: 128 megabyte ram, internetåtkomst

+ Lätt att installera och hantera. Skanningarna går snabbt.
- Stödjer bara Windows. Inte alla filer kontrolleras – vårt test visar inte varför vissa väljs ut för kontroll eller vad utelämnandet av övriga filer innebär för säkerheten.

BETYG
Installation: 20 av 20
Användarvänlighet: 20 av 20
Konfigurationsmöjligheter: 10 av 20
Funktioner: 5 av 20
Prisvärdhet: 10 av 20

TOTALT: 65 av 100