Intels Xeon Phi-hjälpprocessorer håller slutligen på att nå superdatorerna, vilket kan innebära problem för Nvidia och AMD.

I dagsläget återfinns Intel Xeon-processorer i ungefär sju av tio superdatorer men på senare tid har grafikkort från Nvidia och AMD kraftigt bidragit till en ökad parallell beräkningsprestanda. Det är därför inte helt konstigt att Intel tagit fram en egen produkt för just sådana beräkningsarbeten.

Superdatorn Stampede vid Texas Advanced Computer Center i USA blir först ut med att använda Intels Xeon Phi-hjälpprocessorer och det med råge. Under en presentation på förra veckans IDF-mässa meddelade forskarna att systemet ska prestera strax under tio petaflops, vilket bör placera den bland världens fem snabbaste superdatorer.

Drygt två petaflops nås med Intel Xeon E5-2680-processorer, medan Xeon Phi-korten ska ge resterande sju petaflops. Stampede väntas tas i full drift den 7 januari 2013.

Hjälpprocessorerna ska vara byggda med 22 nanometersteknik och korten sägs rymma 62 kärnor och vara utrustade med åtta gigabyte gddr5-minne på en 512-bitars minnesbuss. Exakt hur många kort som sitter i Stampede är fortfarande okänt, men systemet sägs även ha gott om lediga kortplatser för framtida utbyggnad.

Intressant i sammanhanget är att Nvidia fortfarande är med på ett litet hörn. Stampede använder nämligen 128 stycken Nvidia Tesla K20-kort för visualiseringsarbete. Om det innebär att även andra Xeon Phi-baserade superdatorer behöver en sådan lösning återstår att se.

I vilket fall innebär utvecklingen att Nvidia och AMD lär backa i dessa sammanhang, särskilt då det är betydligt enklare att anpassa programvaran till Xeon Phi tack vare dess x86-kompatibilitet jämfört med Nvidias Cuda eller AMDs OpenCL.

Det amerikanska energidepartementet är också i färd med att ta fram en Xeon Phi-utrustad superdator som har siktet inställt på en petaflops och ett riktigt energisnålt pue-värde på 1,06.