Chatterbox blir en ny lagringstjänst i molnet för Salesforce Chatter-användare.

I går presenterades Chatterbox officiellt under Salesforce Dreamforce-konferens i San Fransisco, vilket är en lagringstjänst som är kopplad till samarbetsverktyget Chatter. Först i början av 2013 kommer tjänsten att lanseras skarpt.

Chatterbox låter företagsanvändarna i nätverket ansluta till varandra, samarbeta och dela filer mellan användare och enheter på ett säkert sätt.

Bara några dagar tidigare passade lagringstjänsten Box på att lansera Box Accelerator som ökar uppladdningshastigheterna till deras lagringsnät. Kampen om företagsanvändarna är med andra ord i full gång.

Analytiker ser utvecklingen som intressant, både för molnlagringsmarknaden men också när det gäller förhållandet mellan Salesforce och Box. Salesforce.com investerade nämligen en hel pengar i Box förra året.

Salesforce nya lagringstjänst är i och för sig tätt kopplad till Chatter, men tros ändå kunna påverka de aktörer som erbjuder rena lagringstjänster i molnet eftersom de i sin tur planerar att införa vissa sociala funktioner i sina verktyg.

- Salesforce har en enorm användarbas och det finns ingen tydlig ledare i kategorin nätbaserad fildelning och samarbete för företag, så det här kommer att bli intressant, säger Terri McClure, analytiker på Enterprise Strategy Group till Network World.