Vill du slippa övervolta Raspberry Pi för att nå högre prestanda finns nu en officiell lösning.

Entusiasterna har ända sedan lanseringen av Raspberry Pi experimenterat med den lilla datorns klockfrekvenser. Nu släpper utvecklarna en officiell turbofunktion som gör den uppgiften enklare.

Uppdateringen innebär en dynamisk överklockning och justering av spänningen i processorn som även tar hänsyn till temperatur för att inte påverka garantin. Det innebär att när processorn når 85 grader Celsius begränsas överklockningen.

Utvecklarna ger nu tillgång till fem olika överklockningslägen som fungerar olika bra beroende på specifika modeller. Det snabbaste läget höjer klockfrekvensen i Arm-processorn från 700 megahertz till en gigahertz, vilket lovar ge upp till cirka 50 procent högre prestanda.

Exakt hur du ska gå till väga för att sätta fart på Raspberry Pi utan att riskera garantin förklaras på utvecklarnas webbplats.

Några andra nyheter i enhetens nya firmware är inbyggt stöd för wifi, men en wifi-enhet måste förstås fortfarande skaffas separat, samt förbättrat analogt ljud och trimmad usb-prestanda.