Med bläckstråleteknik sprids flytande kristaller ut över ett underlag. När de torkar riktas kristallerna rätt och vips så har du en laser. Bild: Soft Matters

Brittiska forskare vid Cambridge University säger sig ha hittat en metod för att producera lasrar med hjälp av modifierade bläckstråleskrivare. Tekniken sägs vara både billigare och enklare än dagens produktionsmetoder.

Lasrar tillverkas vanligtvis på kiselskivor med fabriksprocesser likt de som bygger processorer och andra komponenter. En annan metod använder flytande kristaller som med komplexa metoder kan rikta kristallerna rätt och på så sätt fungera som laser.

Forskarna har nu löst produktion och kalibrering i ett enda steg genom att med bläckstråleteknik trycka prickar av flytande kristaller på ett underlag täckt med en våt polymer. Kristallmolekylerna kalibreras därefter i rätt riktning när polymeren torkar.

Tekniken skulle ursprungligen användas till ställbara laserkällor och högupplösta laserskärmar men eftersom lasrarna kan placeras så gott som var som helst finns många fler användningsområden än så.

Arbetet har publicerats i tidskriften Soft Matters.