3d-skrivaren Replicator 2 ska göra det avsevärt enklare än tidigare att tillverka föremål i hårdplast. Bild: Makerbot

Från att ha kostat över 100 000 kronor för bara några år sedan har 3d-skrivarna blivit både billigare Ioch mer användarvänliga. Nu har Makerbot Industries släppt sin senaste 3d-skrivare som tar sikte på konsumentmarknaden.

Replicator 2 sägs förbereda modeller för utskrift 20 gånger snabbare än föregångaren och det finns även en modell med dubbla skrivhuvuden för utskrift av flera objekt samtidigt. Upplösningen ligger på 100 mikrometer per lager, vilket är ungefär lika tunt som ett papper. Du kan dessutom vara miljövänlig genom att använda biobaserad pla-plast i stället för abs-plast.

Skrivaren kan ta fram produkter med maxmåtten 28,5 x 15,3 x 15,5 centimeter vilket är 37 procent mer volym än vad tidigare modell kunde rbjuda. Enheten har ett stålchassi, kräver mindre underhåll än tidigare och har en prislapp på cirka 14 500 kronor. Makerbot har även tagit fram en ny Makerware-app som ska göra det enklare att hantera utskriftsjobben.

En 3d-skrivare skulle faktiskt kunna fylla en funktion även på it-avdelningen, så som att återskapa smådelar till trasiga it-prylar när de inte alltid enkelt går att beställa. En förutsättning är då förstås att du både besitter lite kreativa 3d-modelleringskunskaper och gott om tid.

Om Replicator 2 på allvar sätter fart på pryltillverkandet eller inte återstår att se, men förutsättningarna har i alla fall breddats avsevärt. Makerbot har till och med öppnat en första fysisk butik i New York.