Det var tidigare i år som Linus Torvalds under en konferens i Finland gav Nvidia fingret och kallade dem "värsta företaget någonsin att samarbeta med".

Kritiken kan ha bitit. Kort efter Torvalds utspel gick Nvidia ut med ett meddelande där de förklarade sin inställning till öppen källkod, fast utan att lova några som helst förbättringar.

Sedan dess har det framkommit att Nvidia förlorat mångmiljonordrar i asien just på grund av deras ovilja att lämna ut källkoden.

Nu visar Nvidia tecken på att vilja rucka lite på de tidigare stängda reglerna. Under den årliga konferensen X.org informerade Nvidia-anställde, och ende medverkande från Nvidia, Andy Ritger att Nvidia ska släppa dokumentation om 2d-biblioteken i sina grafikkort. Han hoppas på att dokumentation om 3d-biblioteken kommer följa.

Nvidia har redan börjat dela en del av sin dokumentation med communityn. Nouveau-utvecklaren Lucas Stach har redan fått ta emot dokumentation av Nvidia fast då under en nda.

Nvidia börjar alltså öppna upp så smått och följer i AMDs fotsteg som öppnade upp sin dokumentation kring både 2d och 3d för flera år sedan.

Är däremot AMD en måttstock att gå efter kommer det fortfarande ta flera år innan kvalitén på öppna drivrutiner når upp till prestandan i de stängda drivrutinerna.