Nuance säger sig samarbete med kretstillverkare om teknik som ska låta mobilen lyssna efter röstkommandon även när den befinner sig i viloläge.

Röstigenkänning spelar en nyckelroll när det gäller att låta våra mobiltelefoner fungera som personliga assistenter. Men alla steg i processen från det talade ordet till att kommandot faktiskt utförs är viktiga.

Nuance, en av marknadsledarna inom program för röstigenkänning, håller nu på att tillsammans med kretstillverkare ta fram energisnål teknik som låter telefonen att hela tiden lyssna efter röstkommandon. I praktiken kan du därmed ge kommandon till telefonen även när den ligger och vilar på skrivbordet.

Det är Nuance teknikchef Vlad Sejnoha som nämnt samarbetet i en intervju med tidningen Technology Review. Tekniken tros vara mogen inom ett eller två år. Då ska tekniken även vara bättre på att urskilja användarens röst i en stimmig ljudmiljö.

Ny teknik innebär dock nya problem i form av en uppsjö säkerhetsrelaterade frågor. Hur många företag lär tillåta en telefon som alltid lyssnar? Då spelar det ingen roll hur säker utvecklarna hävdar att tekniken är.