De kuber, dimensioner och mått som har definierats i konfigurationsfilerna finns listade till vänster, det är bara att dra och släppa dem till olika fält för att visa värden och börja utforska samband.

Har du slitit i dagar med att skapa avancerade Excel-ark med pivottabeller och externa datakällor, bara för att ekonomi­chefen vill få ”koll på läget”? Då är det dags att hitta ett bättre verktyg. Kanske är Saiku lösningen på dina problem.

Analyser i realtid
Saiku är ett grafiskt olap-verktyg. Olap betyder online analytical processing, det vill säga att göra analyser av stora mängder data i realtid.

Bland leverantörerna av sådana här lösningar hittar vi Oracle, IBM och Microsoft, och prislapparna på deras verktyg är ofta väl tilltagna. Så är det inte med Saiku – kostnaden för själva produkten är noll, eftersom källkoden är öppen, så det är lätt att börja prova sig fram i liten skala. Du behöver bara en server med mycket minne och lagringsutrymme.

Använd färdiga paketet
Att installera Saiku är inte så svårt om du använder den färdiga paketeringen där bland annat Pentaho Analysis Server och Java-servern Apache Tomcat ingår. Du behöver även en Javamiljö och en eller flera databaser för att lagra data.

Sedan är det bara att skapa konton, säkerhetsgrupper och ansluta mot rätt databas. För att få inställningarna att gälla måste tyvärr Saiku-servern startas om, så administrationen är inte så bra som vi helst hade velat se.

Du behöver därefter konfigurera Saiku för att passa just din användning. Det gäller först att ladda in data från externa källor, till exempel från företagets ekonomisystem – den sortens integration byggs i ett separat verktyg som Pentaho-verktyget Kettle.

"Saiku är ett användbart verktyg för analys av affärsinformation när du har nått vägs ände med kalkylarket."

Skapa kuber
Därefter måste du skapa en xml-fil som definierar dimensionerna, alltså de datakategorier som användaren ska kunna laborera med, och hur de hänger ihop med varandra. Det här kallas i olap-sammanhang för att skapa kuber, och det måste göras efter en analys i nära samarbete med de användare som kommer att använda Saiku till vardags.

Användargränssnittet är webbaserat, enkelt och modernt, en ren fröjd att arbeta i. Det är enkelt även om det inte alls liknar Excel.Tyvärr finns det inget bra konfigurationsverktyg, inte ens textbaserat, så man får öppna några textfiler och göra alla inställningar för hand.Dokumentationen för sysadmin är mager, men desto bättre för
utvecklare. Förutom en introduktion till olap finns automatgenererad api-dokumentation att utforska.Det är ofta ekonomiinformation som analyseras, som när en ekonom eller säljansvarig går på djupet i siffrorna för att hitta intressanta detaljer.

TechWorlds slutsats
Saiku är ett användbart verktyg för analys av affärsinformation när du har nått vägs ände med kalkylarket. Att komma igång med produkten är billigt och relativt enkelt, men det är viktigt att inse att det här är en utvecklingsplattform som behöver anpassas till företagets olika datakällor och till användarnas behov. Om du även installerar Pentaho Kettle så kommer du rätt så nära de stora leverantörernas funktionalitet utan att behöva betala en krona för licenser.

Kort sagt så är Saiku ett bra alternativ för den som vill sätta upp en ny olap-server utan att behöva göra gigantiska investeringar.

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Saiku 2.3
Produkttyp: Grafiskt gränssnitt och utvecklingsmiljö för olap
Tillverkare: Meteorite BI
Kontakt: analytical-labs.com
Applikationsmiljö: Java 6 och Tomcat, i princip valfritt operativsystem
Databasdrivrutiner: Mondrian, XML/A och JDBC (kompatibelt med alla vanliga relationsdatabaser)
Licensform: Öppen källkod (gpl, lgpl)
Cirkapris: Gratis med community-support, men Meteorite BI säljer supportavtal

+ Prisvärt för prestandan.
Utmärkt användargränssnitt.
Bra api:er och stöd för ut-vecklare.
- Krånglig konfiguration av olap-kub. Klent med dokumentation för sysadmin. Liten utvecklarcommunity.

BETYG
Funktioner 12 av 20
Installation, konfiguration 10 av 20
Användarvänlighet 16 av 20
Integrationsmöjligheter 15 av 20
Kostnad 20 av 20

TOTALT: 73 av 100