Den lilla 4g-routern misstas lätt för en mobiltelefon, men det händer inget när man försöker knappa på framsidan. Bakom den stora reflekterande ytan döljer sig en liten 1,45-tums monokrom skärm som vaknar till liv först då du trycker på någon av enhetens två knappar placerade på sidan. Då visas information om uppkopplingen eller ssid och aktuellt wlan-lösenord i några sekunder.

Kunde inte vara enklare
Installationen är busenkel. Tryck på on/off-knappen, vänta 30 sekunder och koppla sedan upp din dator eller smartphone till den nya accesspunkten som dyker upp. Lösenordet till den trådlösa säkerheten, vilket är aktiverad som standard, får du fram genom att knappa på enheten.

Logga på administrationsgränssnittet via ett webbfönster. I den guide som dyker upp är det bara pin-koden till ditt sim-kort som behöver anges.

Eftersom den saknar lan-portar kunde vi inte testa routern som vi brukar, men vi kan ändå konstatera att den erbjuder förvånansvärt bra räckvidd, helt i klass med de bättre 802.1n-routrar du kan köpa i dag.Routern har en plats för ett microsd-kort som kan delas med anslutna klienter. Tyvärr är den
oanvändbar via wlan eftersom den är så långsam. Ansluter du usb-kabeln fungerar den som kortläsare och hastigheten blir okej.

Upp till tio klienter
Routern använder den senaste kommunikationstekniken. Wlan sker med 802.11b/g/n och internetuppkopplingen har stöd för 4g (lte), 3g (hspa) och 2g (edge). Upp till tio wlan-klienter kan koppla upp sig samtidigt till routern.


Den lilla 4g-routern är stor som en smartphone. Bakom den blanka framsidan döljer sig en liten monokrom skärm som visar grundläggande information.

Eftersom den inte har någon högupplöst färgskärm som suger ström används batteriet i huvudsak till kommunikationen. Hur långt du kommer på en laddning beror på hur tungt den belastas och hur mycket 4g jämfört med 3g eller 2g som du använder. 4g drar mest energi men erbjuder också givetvis högst prestanda jämfört med 3g eller 2g.

I våra tester kom vi med en blandning av 4g- och 3g-trafik ganska nära de 10 timmarna som databladet säger att batteriet ska räcka, vilket är ganska imponerande. Laddningen sker, liksom många i telefoner i dag, via micro-usb. Bra.

Stabila hastigheter
Ute på fältet provade vi bland annat att ha routern i bilen körandes i Mellansverige på de stora motorvägarna. I de större samhällena använde sig routern av 4g och vi upplevde stabila hastigheter på kring 10–20 megabit per sekund. Utanför tätbebyggelsen kom vi upp i runt 5 megabit per sekund med 3g. Övergången mellan de olika standarderna fungerade utmärkt.

Att ha en microsd-kortplats i routern är nog en god idé som tyvärr i praktiken visade sig oanvändbar. Nedladdningshastigheten via wlan är otroligt seg. Bara om du kopplar in routern via usb-anslutningen kommer vi upp i rimliga hastigheter, men då förlorar man den största nyttan av funktionen. Man kan fråga sig vem den finns till för.

Vi ser att den kan fungera väl som ersättning till en usb-dongel. Du slipper installera programvara på din dator och du har säkert mer än en pryl som kan dra nytta av internetåtkomst. Du slipper jaga wlan-koder på hotell och när du besöker andra företag.Administrationen sköts via det enkla webbgränssnittet. Men efter att du har matat in sim-kortets pin-kod behöver du egentligen aldrig se det igen. All information för att använda routern finns direkt på routerns skärm.

TechWorlds slutsats
Snart har säkert varje smartphone lte och kan dela med sig av internet. Men i väntan på det kan du redan i dag med Huawei E589 ge tio användare tillgång till 4g-hastigheter. Routern är enkel att använda med bra radioprestanda, och det inbyggda laddningsbara batteriet räcker i många timmar.

Jag kommer verkligen sakna den här lilla dosan när det är dags att skicka tillbaka vårt testexemplar.

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Huawei Mobile Wifi E589
Kontakt: www.huawei.com, men säljs av Telia
Wlan-anslutning: 802.11/b/g/n, maximalt 10 samtidiga användare
Internetanslutning: LTE/DC-HSPA+/HSPA+/HSUPA/HSDPA/UMTS (4G/3G/2G)
Antenner: Inbyggda och uttag för extern antenn
Minneslagring: Plats för micro-sd (upp till 32 GB)
Teoretisk maximal internethastighet: 100 Mbps ned och 50 Mbps upp.
Wlan-kryptering: WEP/WPA-PSK/WPA2 Enterprise
Storlek: 113 x 62 x 13,5 mm, 120 gram
Batteri: Upp till 10 timmar per laddning
Pris: Säljs som del av abonnemanget ”Mobilt bredband Mellan” från Telia för 199kr/mån i 24 månader. Har du redan ett Teliaaabonnemang kan routern köpas för 1 495 kr och är då låst till Telia i 12 månader varefter den kan låsas upp för 300 kr.

+ Enkel att hantera, bra wlan-räckvidd, bra batterilivslängd
-Microsd-funktionen är otroligt långsam.

BETYG
Installation, administration 15 av 25
Internetuppkoppling 20 av 20
Wlan-prestanda, funktioner 15 av 20
Säkerhet 10 av 15
Batteri, laddning 15 av 20

TOTALT: 75 av 100