Men analysföretaget Gartner påpekar också att det faktiskt är en risk som Microsoft måste ta för att hålla sig relevant i en värld där mobila enheter med nya moderna upplevelser blir normen.

"När pc:n dominerade datormarknaden genom att tillhandahålla en enda enhet för meddelanden, internet, spel och produktivitet var Windows ett kraftpaket för Microsoft", skriver Michael Silver, vice vd och analytiker på Gartner i ett pressmeddelande, och fortsätter: "Men smartphones och plattor, under ledning av Iphone och Ipad, har förändrat hur människor arbetar och gör datorn till bara en av flera apparater som människor använder. Datorn har allt mer blivit en peer med andra enheter."

Med Windows 8 försöker Microsoft ta ett steg in på den stekheta marknaden för plattor genom att direkt lägga in touchgränssnittet i operativsystemet. Det kan enligt Gartner lyckas om Microsoft spelar sin kort rätt.

"Microsofts strategi är väldigt annorlunda från Apples och Googles där telefoner och plattor har mycket mer gemensamt än datorer och plattor," menar Silver. "Microsoft spelar på sin styrka i datorer, och utnyttjar den inte bara för att komma in på marknaden för plattor, utan också för att förbättra sin andel av smartphone-marknaden."

"Windows 8 är inte ett vanligt släpp av ett operativsystem", menar Steve Kleynhans, forskning vice VD på Gartner. "Det är början på en ny era för Microsoft - RT-eran - som följer NT-eran, som började 1993 och som just nu börjar tona ut. Microsofts epoker verkar vara i omkring 20 år, så tekniken bakom Windows 8 kommer att hålla en lång, lång tid. "

Att göra radikala förändringar
i Windows utgör en risk för Microsoft eftersom organisationer helt vill minska tekniska risker genom att distribuera mogna, stabila och väl underbyggda produkter. Windows Vista, till exempel, lyckades aldrig nå några betydande framgångar i företagsmiljöer, och dess brist på framgång har minskat dess livslängd då tredjeparts-leverantörer redan börjat skära ner på sitt stöd Vista. Summan av kardemumman är att it-avdelningar ifrågasätter om Windows 8 kommer att drabbas av ett liknande öde.

Dessutom är det nya gränssnittet förmodligen det mest kontroversiella beslut Microsoft har tagit i Windows 8, med stora knappar för touch-optimering, samtidigt som det klassiska skrivbordet som de flesta användare är extremt vana vid, har slopats. Tanken är givetvis att systemet ska fungera lika bra på plattor och i smartphones som i den vanliga pc:n, men många kritiker menar att gränssnittet är för mycket anpassat för touch och därmed passar sämre i datorer.

Gartner pekar på att Bring your own device (Byod) och konsumentanpassningen av it leder till att it-avdelningarna måste ta ställning till många fler enheter än någonsin tidigare. Om Windows 8 får rejält fäste på plattor och smartphones så kan det förändra väldigt mycket och bli en succé för Microsoft. Men man riskerar också att bita sig själva i baken genom att släppa ett nytt system precis när Windows XP på allvar börjat fasas ut.

"Windows 8 har släppts till tillverkning och kommer att lanseras formellt i oktober, men verkligheten är att de flesta organisationer fortfarande arbetar på att eliminera Windows XP och driftsätta Windows 7", säger Michael Silver.
"Organisationer måste avgöra om de ska fortsätta med Windows 7 eller överväga att direkt rulla ut Windows 8."

Här kan du läsa hela Gartners pressmeddelande