Adapteva hoppas finansiera en ny plattform för parallella beräkningar via Kickstarter.

Under flera år har kretsutvecklaren Adapteva arbetat på den energisnåla processorn Epiphany med 64 kärnor, avsedd att fungera som effektiv hjälpprocessor för specifika arbetsuppgifter.

Via det populära crowdsourcing-initiativet Kickstarter vill Adapteva nu samla in pengar för att finansiera en helt öppen plattform med mjukvara och hårdvara för parallell programmering, med namnet Parallela.

För den som bidrar med motsvarande 650 kronor erbjuds ett utvecklingskort med en tvåkärnig Arm A9-processor samt tillhörande Epiphany-accelerator och en gigabyte arbetsminne. Kortet har dessutom hdmi-utgång, usb 2.0-portar och ethernet. Operativsystemet är Ubuntu och ingår gör förstås även en uppsättning öppna utvecklingsverktyg för Epiphany.

Enligt Adapteva ska den kreditkortsstora Parallela-plattformen erbjuda beräkningskraft som motsvarar upp till 45 gigahertz motsvarande processorkraft, med en typisk förbrukning på fem watt. Exakt vad plattformen kan användas till är upp till användarna att avgöra.

Det återstår att se om Adapteva lyckas dra in de motsvarande 4,9 miljoner de säger sig behöva för att kunna omvandla sin nuvarande prototyp till ett mer hanterbat format. I skrivande stund närmar de sig 800 000 kronor med 26 dagar kvar.