Tunga filöverföringar mellan två enheter kan på sikt göras i flera gigabit per sekund med infrarött ljus. Foto: Fraunhofer IPMS/Jürgen Lösel.

I dag är trådlöst oftast synonymt med wifi eller bluetooth. Nu har forskare tagit fram en infraröd modul som klarar flera gigabit per sekund.

En forskargrupp vid Fraunhofer-Gesellschaft i tyska Dresden har byggt en så kallad multi-gigabit communications module som tack vare snabb signalbehandling optiskt kan överföra data i minst en gigabit per sekund. Det är åtminstone sex gånger snabbare än med en usb 2.0-anslutning.

- Vi uppnådde det här genom en smart kombination av olika tekniska lösningar, säger Frank Deicke som specialiserat sig inom just infraröd teknik.

Utmaningen var att ta fram en liten infraröd modul med snabb hård- och mjukvara som ändå var energieffektiv. Det kunde uppnås med hjälp av en effektiv transceiverkrets för att sända och ta emot laserpulser samt specialskriven avkodningsmjukvara med avancerad felkorrigering.

Forskarna har dessutom redan visat att tekniken kan trimmas till tre gigabit per sekund och tio gigabit per sekund sägs vara fullt möjligt att nå.