Nu indexerar Google även innehållet i dina Gmail-bilagor, vilket kan göra det enklare att hitta rätt på dokumenten.

Google fortsätter att trimma sina sökfunktioner och har nu till sist öppnat för att låta Gmail-användarna söka efter innehåll även i bifogade filer.

Tidigare har endast rena textfiler och html-dokument indexerats, så enda chansen att hitta en specifik bilaga har varit att du känt till det exakta namnet på dokumentet, eller ord som förekommit i mejlet. Google har även sedan en tid tillbaka experimenterat med att indexera text inuti bilder.

Exakt vilka format som stöds av sökfunktionen framgår inte tydligt, men hittills fungerar det bra att söka i vanliga dokumenttyper som .pdf, .doc. ppt. och .xls.

Sökningen görs dock inte automatiskt utan det som krävs är att du knappar in prefixet ”has:attachment” innan önskat nyckelord. Vet du exakt vilken filtyp dokumentet har kan du specificera din sökning ytterligare, så som ”has:attachment filename:pdf”, följt av sökordet.

Funktionen täcker endast de bilagor som Google hunnit indexerat och eftersom tjänsten är ny kan det dröja ett tag innan äldre mejl omfattas av sökfunktionen. Det kan även dröja innan Google rullat ut funktionen hos alla sina användare.