Under veckan har it-avdelningar och säkerhetsansvariga på ett flertal svenska myndigheter fått slita hårt för att avvärja överbelastningsatttacker. Flera webbplatser, däribland Riksbankens, socialstyrelsens och domstolsverkets, har legat ner vid ett flertal tillfällen.

Hackerkollektivet Anonymous har varit snabba att både ta på sig ansvaret och utlova nya attacker via ett antal videos på Youtube och inlägg på forum. Igår utlovades den största aktionen någonsin.

- Den här fredagen kommer vi att göra det största som någonsin genomförts i Anonymous historia, sa en person förklädd i den karaktäristiska Guy Fawkes-masken.

Tiden som utlovades var 14.30 idag, men man avslöjade inget om vilka mål man riktat in sig på, förutom att de representerar det svenska samhället.

Och mycket riktigt, sedan halv tre har ett flertal webbplats utsatts för en kraftig överbelastning av trafik och några, däribland Säpo, har gått ner helt. På riksdagen.se förklarar man att man tampas med kraftiga störningar och Antipiratbyråns hemsida går långsamt, saknar logotyper och ser inte ut som den brukar göra. Även domstolsverket och Göta hovrätt befinner sig under attack.