Qnap är en av flera aktörer som lanserat Atom-baserade nas-enheter enligt Intels nya eferensdesign.

Den purfärska referensdesignen från Intel ska hjälpa tredjepartstillverkare att ta fram Atom-baserade servrar för multimediainnehåll i hemmet eller som en centraliserad lösning för säkerhetskopiering i ett nätverk. Servern kan även fungera tillsammans med utrustning för videoövervakning.

Lagringsplattformen siktar in sig på mindre företag och konsumenter som vill kunna dela med sig av data till flera olika enheter så som surfplattor och datorer på ett nätverk. Informationen ska hållas säker tack vare lösningar från Intels dotterbolag McAfee.

Ett företag som redan nu erbjuder en lagringsenhet baserad på Intels referensdesign är Qnap Systems, med sin HD Station, utrustad med en tvåkärnig Intel Atom D2550-processor på 1,86 gigahertz. Som namnet antyder handlar det om en produkt som kan strömma högupplöst video till andra enheter på nätverket, eller till en hdmi-ansluten bildskärm.

Stöd finns för flera överföringsprotokoll så att data kan delas mellan enheter som kör olika operativsystem. Nätverkslagringen hanteras via ett webbgränssnitt. Servern kan ansluta flera sata-enheter och stödjer extern lagring via upp till 14 usb-portar. Plattformen kan utrustas med högst fyra gigabyte arbetsminne.

Asustor och Thecus är två andra företag som också släpper nas-enheter baserade på Intels nya plattform.

IDG News