Jag vill försöka spå teknikframtiden, fast jag vet att det är otacksamt. Bill Gates fick på skallen när han trodde att 640 kilobyte skulle vara tillräckligt, DEC:s vd förstod inte varför vanligt folk skulle vilja ha en dator hemma och IBM:s förste chef ansåg att det bara skulle behövas sex datorer i hela världen. Det gäller att inte gå i sådana fällor.

3d-tv kommer att gå allt sämre, för att försvinna helt om några år, trots att tv-fabrikanterna börjat ena sig om en glasögonstandrad. Glasögonmetoden är dum, helt enkelt. Nästa fluga blir i stället 4k-tv, alltså 4 000 pixel på längden. Det är genomförbart utan specialtillbehör. Biofilm börjar komma i 4k-format redan nu. Lcd försvinner om fem år och bilden byggs upp helt av lysdioder.

Vi kommer inte att ha förstått hjärnans funktion förrän 2025, och först då kommer vi att kunna plugga in en dator direkt i skallen. Långt innan dess kommer dock lukt-gränssnitt till pc och kanske kommer html 6 att innehålla luktkommandon. Då är syn, hörsel, lukt och till viss del känsel täckta. Återstår bara smak.

Batterier med vettig kapacitet blir möjliga 2016, så att en bärbar pc kan gå en vecka utan laddning och en mobiltelefon håller i en månad, alltså en hel semester. Solceller blir ett verkligt alternativ för småskalig kraftgenerering 2015.

"Mars kommer att koloniseras före år 2030. Det är jag övertygad om."

Orbital Angular Momentum blir av betydelse vid trådlös dataöverföring så snart professor Bo Tidé på IRF löst antennproblemet. Det kommer han att ha gjort om ett par år och plötsligt är alla radiokanaler 50–100 gånger ”bredare”.

Mars kommer att koloniseras före år 2030. Det är jag övertygad om. Månen kommer att vara bebodd före år 2020 och ungefär samtidigt kommer några stora konsortier att ha börjat utvinna mineraler på asteroider som kommer nära Jorden.

Rymdresor för skojs skull har haft det lite motigt, men Virgin Galactic, Copenhagen Suborbitals med flera är säkerligen igång innan 2016. Det kommer att bli dyrt att åka till en början, men folk med lite mer pengar än vanligt kommer kunna ta en tripp upp i rymden. Försöken med mach-6-flygplan gör att vi före 2020 kan åka till New York på en timme.

Engelska flygledare rapporterar ungefär ett okänt flygande föremål i månaden, men de flesta flygande föremålen kan utredas och befinns vara ryssar, amatörhelikoptrar eller flygplan som flyger utan färdplan. UFO-fenomenet har avklingat helt innan 2016 och kommer bara att finnas kvar hos konspiratörer.

Jag tror inte Putin blir långlivad i Ryssland eftersom motståndet växer tack vare internet. Men det kommer att ta 50 år att återuppbygga landet och bli av med korruptionen.

Kina kommer på sikt att bli av med sin kommunism, eftersom det är allt för lönsamt att bygga elektronik åt den rika västvärlden, den vanlige kinesen fått smak för teknik och information och de superrika kineserna redan nu räddar sitt kapital till den demokratiska världen.

Det kommer inte att gå att färdas fortare än ljuset. Vi får inte kontakt med främmande intelligenser annat än om de koloniserar vårt Oort-moln och vi gör detsamma.
Det tar 100 år.

Fakta

    Hissat
  • Curiosity har kört sina första metrar på Mars, zappat en sten med laserkanon, kunnat påvisa järn, magnesium, kisel och titan, tittat på samma sten med mikroskopet, visat att atmosfärstrycket svänger mellan 6,9 och 7,8 millibar och skickat hem ett antal panoraman i synligt och infrarött, via tre Mars-satelliter. Jag älskar teknik!
    Dissat
  • Det usla, oberäkneliga vädret som gjort att vår TechWorld-ballong inte kunnat lyfta som avsett.
  • Apple har lämnat in en ny stämning mot Sam­sung. Vem vinner något som helst på det? Ökar det något företags trovärdighet i långa loppet? Knappast.