Alla systemadministratörer har vanor såväl som ovanor. Sajten Pinehead har satt ihop en lista med ovanor som kan kosta dig jobbet. Här är de tio grövsta.

1. Skriv odokumenterade skript
Strunta i att dokumentera de skript du skriver, du ska inte heller använda någon form av versionsnummer så att dina kollegor kan se vilken som är senaste versionen.

2. Spara inte backuper
Backuper är bara jobbigt att hålla koll på så strunta i det. Ska du ta backup så ta bara lokala backuper.

3. Installera uppdateringar på system i drift
Bry dig inte om ifall hundratals eller tusentals anställda jobbar mot databasen du behöver uppgradera. Bara lägg på fixen.

4. Strunta i att uppdatera
Eller varför ska man uppdatera över huvud taget. Det snurrar ju på alldeles utmärkt utan de där säkerhetsfixarna.

5. Bry dig inte om redundans
Redundans kostar bara pengar och hårdvara som du kan använda till andra, roligare grejer så strunta i det.

6. Kör olika Linuxdistributioner på varje server
Varje Linuxdistribution har sina styrkor så du väljer olika Linuxdistributioner för olika sysslor. Blanda gärna olika pakethanterare som apt/dpkg, apt/rpm, apt/tgz, yum/rpm, pacman, emerge och pisi.

7. Kör alltid på standardinställningar i produktionsmiljöer
Bry dig inte om att ändra på standardinställningarna, då blir det lättare att googla fram lösningar på problem eftersom de flesta använder just standardinställningarna. Speciellt inte om en inställning är markerad med text i fetstil: "DO NOT LEAVE THIS ON IN A PRODUCTION ENVIRONMENT".

8. Låt alla servrar bero på en funktion
SPOF eller Single Point Of Failure låter ju så häftigt, lägg in så många du kan så ökar du chanserna att nätverket ryker. Se också till att all nätverkstrafik går via en enda proxy där du har ett hemmasnickrat regelverk byggt med reguljära uttryck som bara du förstår.

9. Plocka bort brandväggarna
Brandväggar är bara i vägen när du ska spela EVE Online på jobbet eller kanske montera filsystemet på servern till din telefon. Bry dig inte heller om att portscanna nätverket eftersom du kanske blir uppmanad att ändra på standardinställningarna vilket bryter mot regel nummer 7.

10. Låt root kunna logga in i sshd_config
Att hålla på med sudo och su är bara jobbigt i längden, så låt root kunna logga in direkt via ssh, skulle du se en massa misslyckade försök att komma in som root i loggarna för sshd (som du givetvis inte ska titta i) så kan du känna dig lugn över att de aldrig kommer gissa att ditt lösenord är l3tm31n istället för letmein.

Listan är hämtad från Pinehead där du kan hitta fler exempel på hur man inte ska göra.

Har du fler tips på vad man definitivt inte bör göra, men som du ändå varit med om att folk har gjort? Vad hände? Lämna en kommentar!